A Programozás Világa blog webkészítés webshop IT barátom mesél

Weboldal, Webshop és Bevezető

2020-06-08

Jelen Blog készítése közben az a cél vezérelt, hogy Te, kedves olvasó, teljesebb képet kaphass a programozók világáról és azokról a munkafolyamatokról, amelyek felépítik ezt az első pillanatásra bonyolultnak tűnő világot. Mindezt közérthető formában, szakszavakat mellőzve teszem.

Kezdjük is talán a legalapvetőbb termékkel, ami a mindennapjainkban már jó ideje jelen van, a Weboldallal és Webshoppal. Alapvető különbségekről most nem szeretnél beszélni, itt csupán, mint terméket mutatnám be. Mindannyian ismerjük és használjuk, és sokunknak van is saját. Egy vállalkozás vagy akár egy intézmény zavartalan működése elképzelhetetlen saját netes oldal nélkül. Ahhoz, hogy ehhez hozzájuthassunk két alapvető módszer jöhet szóba; vagy valaki képes saját maga megcsinálni, vagy szakemberhez fordul

Talán kézenfekvőnek tűnhet saját kezűleg létrehozni a weboldalunkat, webshopunkat, de ne felejtsük el, hogy ez is egy szakma. Ha mi magunk állunk neki autónk szerelésének az sem egyszerű, és talán sikerülhet is. Viszont itt azt is bele kell kalkulálni, hogy az informatika világa olyan gyorsan fejlődik, hogy azoknak a szakembereknek is nehéz tartani a lépést a fejlődés sebességével, akik minden nap ezzel foglalkoznak. Így sajnos a végeredmény nem mindig éri el a célját.

Szerencsére sok olyan előre kidolgozott weboldal- vagy webshop minta van, amit egy kis személyre szabással használhatunk. Ezeknek a séma oldalaknak az előnye, hogy olcsók és egy kis önképzés után talán szakemberek segítsége nélkül egy mezei laptoppal is menedzselhetők. Itt a legnagyobb hátulütő talán a minőségük. Ha egy profibb, kicsit drágább séma rendszert választunk, amit havi, vagy éves díjért veszünk igénybe, akkor is benne van a tömeg gyártottság érzete és annak hibái. Olyan ez, mintha elmennénk egy jó étterembe, ahol ugyan finom, étvágy gerjesztően tálalt ételt kapnánk, de a szakács többszáz emberre főz, úgy, hogy az lehetőleg minden vendégnek megfeleljen. Ezzel szemben, ha a mama főztjét nézzük, aki a mi szánk íze szerint készíti el a kedvencünket, akkor az sokkal teljesebb gasztronómiai élményt ad.

Ezzel térünk át a személyes megrendelésre készített weboldalakra és webshopokra. Ha az éves díjazású bérelt, séma rendszereket nézzük, ahhoz képest drágább is lehet. Ugyan itt már nem sok a különbség, ami az anyagiakat illeti, viszont funkcionalitást és minőséget tekintve összehasonlíthatatlanul nagy a differencia. Nagy előnye, hogy ha sikerül a megfelelő céget megbízni a projekt elkészítésével, akkor akár konyhanyelven is elmondhatjuk a fejlesztő csapat projektvezetőjének, hogy mit is szeretnénk. A projektvezető akár tanácsokat és javaslatokat is tud tenni, viszont mindenről az ügyfél dönt! A késztermék akár egy hét alatt is elkészülhet, és a folyamat közben felmerülő kérdésekre, illetve problémákra is mindig megtalálják a választ. Nem véletlen, hogy a sikeresebb vállalkozások, multi cégek mindegyike rendelt, weboldalkészítők által létrehozott oldalakkal működnek. Legtöbbször még az IT termékekkel foglalkozó cégek is ezt a formulát veszik igénybe. 

Íme 20 pont ami tematikusan leírja mire van szükség egy jól működő weboldalhoz:

  1.  megérteni a vállalat működését
  2. piacelemzés
  3. online értékesítési folyamat kidolgozása
  4. weblap specifikációja
  5. grafikai látványkép
  6. program, ami a weboldalt futtatja
  7. szöveges tartalmak
  8. média, grafikai elemek
  9. effektek, grafikák elkészítése
  10. fejlesztési szervergép
  11. minimum 1 fő programozó
  12. minimum 1 fő grafikus
  13. minimum 1 fő marketinges
  14. domain név megválasztása
  15. domain név regisztrálása
  16. éles szerver beállítása
  17. szerver háttér
  18. rendszergazda a szerver géphez
  19. statisztikák / analitikák elkészítése
  20. legalább 1 fő weboldalt karbantartó személy

A fent említetteket mind megkapja az a megrendelő, aki a Kovács Művek Kft. szolgáltatásait veszi igénybe.

Összegezve, ha komolyan gondolkozunk egy weboldal, vagy webshop létrehozásában, (mert a szükségessége az nem kérdés) akkor első lépésként fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mit is szeretnénk? Problémát vagy megoldást? Sajnos akkor is lehetnek kellemetlen tapasztalataink, ha rögtön a legbiztosabb döntést hozzuk, és szakember segítségét vesszük igénybe, hiszen a garanciavállalás egy ilyen termékre kuriózum a piacon. Ezért érdemes olyan fejlesztő csapathoz fordulni, aki vállal felelősséget a munkájára és nyomon követhető! Ezzel a gondolattal zárom le a Weboldal és Webshop témát, és szeretném beharangozni a közelgő új bejegyzést, ami a Valóban Megbízható Programozó, címet fogja viselni.

írta: Szajkó Gábor